sâmbătă, 28 martie 2009

NADE

Nade

Viermusi puri(fara detritus sau alte tipuri de suport).
Se utilizeaza ca atare,lansati cu mana sau cu prastia.Deasemenea pot fi incorporati in compozitia nadelor dar numai in ultimul moment inaintea lansarii,deoarece se strecoara la fundul bacului.Pentru a preveni acest fenomen,nada cu viermusi se amesteca in bac destul de des in timpul unei partide de pescuit.Bulgarii de nada facuti cu mana se arunca imediat,deoarece viermusii ce se zvarcolesc dezintegreza rapid structura facandu-i friabili.O alta metoda folosita initial in tarile nordice si care treptat a castigat teren,actualmente fiind frecvent utilizata si in pescuitul competitional este incorporarea viermusilor in bulgari de argila pulverizata si umidificata putin cu un pulverizator.Asa cum am scris intr-un numar anterior,astfel preparata argila indeplineste mai multe roluri:este transportator;tulbura apa,efect ce place pestilor;formeza un"covor"mai dur decat malul de pe fundul multor balti inlesnind gasirea nadei ulterior lansata.

Larvele de Chironomus-popularele"libelule"adauga nadelor rapiditate si eficacitate certa.In majoritatea cazurilor ele dau certitudinea reusitei.
Trebuie evitata amestecarea cu materii neutre cum ar fi talcul sau caolinul care il usuca precum si cu produse care il incalzesc cum ar fi painea simpla pulverizata,biscuitii praf sau fainurile uscate.
Produsele care nu dauneaza larvelor sunt:
-neutre:argila,nisipul,pamantul de cartita etc.
-consumabile:faina sau grisul de porumb prajite sau crude,canepa zdrobita,praful de oua,diverse turte etc.

Ramele taiate:sunt una dintre cala mai vechi,mai des folosite si ca nada,nu numai ca momeala.De ce taiate?Din doua motive:unul ar fi ca lasate intregi ele parasesc"locul faptei",tarandu-se sau chiar infundandu-se in substratul de pe fundul apelor iar cel de al doilea-ca zeama rezultata dupa taierea lor cu o foarfeca sau un briceag,are un efect deosebit de stimulator pentru majoritatea pestilor.

Sangele-Se poate adauga in compozitia nadelor sub forma de praf,inchegat sau chiar proaspat,un ultimele doua cazuri adaosul facandu-se in ultimul moment inainte de folosire.
Proaspat are cel mai bun randament.Dozajul se face cu zgarcenie deoarece sangele strica apa,din acest motiv el fiind chiar interzis in unele tari.Pentru a-i facilita utilizarea,aceasta se incorporeaza mai ales in argila pulverizata sau in pamant de cartita.Se procura de la abatoare.

Laptele praf si praful de oua-despre acestea am mai amintit in trecut la capitolul produse consumabile.Reamintesc doar ca ele se folosesc cu succes mai ales in compunerea nadelor de excitatie pentru albitura.

Faina de peste si de carne-contine mari cantitati de proteine si aminoacizi.Spre deosebire de pesmetul din paine sau malaiul cernut,dozajul se face cu mare atentie,deoarece fainurile de carne satura rapid pestii.

Hrana pentru caini sau pisici-Actualmente in comert se gasesc o sumedenie de feluri de hrana mai mult sau mai putin concentrata pentru prietenii nostri de apartament,pe baza de peste si alte vietuitoare marine,carne de vita,porc,pasare,toate cu un continut bogat inproteine,carbohidrati,oligoelemente,vitamine si minerale.Alegeti dupa inspiratie numai pe cele uscate cum ar fi biscuitii,bilele,stelutele si transformati-le acasa prin macinare in pulberi fine pe care,cu prudenta,in cantitati mici le puteti amesteca in formulele de nada,mai ales cele de iarna.Rezultatele vor fi pe masura asteptarilor.Atentie insa-"termenul de garntie"al nadelor astfel preparate scade simtitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu